Sakramenti

SAKRAMENTI

Sakramenti su vidljivi znakovi nevidljive Božje prisutnosti među nama. Redovni dijelitelji svetih sakramenta su biskup, zatim svećenik i đakon. Imamo 7 (sedam) svetih sakramenata. Kako bismo primili sakramente, potrebno je razumijeti njihovo značenje, te biti o njima poučen od strane službenika Crkve. 

Ukoliko želite primiti sakramente, potrebno je uvijek obratiti se župniku mjesta gdje stanujete. Ukoliko želite više saznati o sakramentima i što Vam je potrebno, možete u nastavku pregledati pojedine sakramente, skinuti prijavnicu za Krštenje, prijaviti se za Tečaj priprave za brak, skinuti Ispit savjesti za valjanu Ispovijed, pogledati i saznati malo više o sakramentima.

ISPOVIJED

Svetoj Ispovijedi možete uvijek pristupiti prijed Svetih Misa. Prvim petkom i pred velike blagdane postoji mogućnost ispovijedi kod više svećenika.

EUHARISTIJA

Euharistija ili Sveta Misa pod kojom se prima Sveta Pričest. Pričesti se može pristupiti od osnovne škole, a djeca se pripremaju trogodišnjom pripravom.

POTVRDA

Sveta Potvrda ili Krizma je sakramenat kršćanske zrelosti. Mladi trebaju proći trogodišnju pripravu za sakramenat Potvrde.

ŽENIDBA

Sakramentu ženidbe pristupaju svi oni koji žele osnovati obitelj i svoju ljubav zapečatiti pred Bogom. Potrebno je pohađati Tečaj priprave za brak.

SVETI RED

Sveti red ima tri stupnja: đakonat, svečeništvo i biskupstvo. Da bi netko postao svećenikom mora završiti studij Teologije i Bogosloviju.

BOLESNIČKO POMAZANJE

Bolesničko pomazanje mogu primiti svi bolesnici koji se nalaze u teškoj bolesti. Ovaj sakramenat nije "Posljednje" pomazanje za umiruće, već bolesne.

PREUZMI PRIJAVNICU ZA KRŠTENJE:


PREUZMI ISPIT SAVJESTI ZA DOBRU ISPOVIJED:


OVDJE POGLEDAJ TIJEK SVETE MISE:


SAZNAJ MALO VIŠE O SAKRAMENTU KRIZME ODNOSNO SVETE POTVRDE:


PRIJAVA ZARUČNIKA ZA TEČAJ PRIPRAVE NA BRAK:


STUPNJEVI SVETOGA REDA:


TKO MOŽE PRIMITI BOLESNIČKO POMAZANJE I KAKO SE ONO DIJELI: