Slavlje sestara Presvetog Srca Isusova

2019-06-28

Riječka Majka Marija Krucifiksa Kozulić u životu je imala mnoge križeve koji su se odrazili na život Riječke Majke, njeno poslanje, ali i zajednicu sestara Presvetog Srca Isusova koju je utemeljila. Sve te izazove i prepreke nastojala je s pouzdanjem u Boga nositi i prevladati. Svoje darove stavila je u službu Crkvi i potrebama društva te se posvetila brizi za djecu i siromašne, rekao je mons. Uravić. Sestre, ali i mnogobrojne vjernike koji su ispunili kapelu Kuće matice sestara Presvetog Srca Isusova, potaknuo je na nasljedovanje Riječke Majke čije srce je bilo ispunjeno suosjećanjem za potrebite, ali i suosjećanje prema probodenom Srcu Isusovu.

Prigodnu riječ uputila je vrhovna predstojnica Družbe i postulatorica kauze za proglašenje blaženom službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić, č.M. Dobroslava Mlakić. Zahvalila je predvoditelju misnog slavlja kao i svećenicima koji su sudjelovali u proslavi glavnog blagdana sestara Družbe Presvetog Srca Isusova.

Poslanje Riječke Majke sestre Presvetog Srca Isusova i danas nasljeduju premfda su u nama bližoj povijesti u tome nailazile na prepreke. "Naša utemeljiteljica djelovala je iz spoznaje da je Bog ljubav. Sveti Ivan apostol rekao je najljepšu definiciju našega Boga - Bog je Ljubav. Spoznavši da je Bog doista Ljubav koja nas neizmjerno ljubi i koja je kulminirala na Kalvariji na kojoj je Isus dao srce probosti za nas, službenica Božja Majka Marija Krucifiksa Kozulić je spoznajući tu ljubav htjela svojim riječima i djelima svjedočiti je. Tu ljubav pružala je siromašnima, ostavljenima, djeci i mladeži."

Postulatorica kauze dodala je da su do demokratskih promjena u RH sestre djelovale u 45 župa tadašnje Senjsko-modruške, odnosno Riječko-senjske nadbiskupije. "Živjele su izvan samostana nekonventualnim načinom života jer su im kuće bile oduzete i nacionalizirane. Nakon demokratskih promjena u RH sestre Družbe vraćaju se na izvore svog djelovanja. Danas sve više radimo s djecom i mladeži, ali sestre rade i u školama, crkvenim ustanovama i župama. Imamo svoje dječje vrtiće i Ženski učenički dom u Rijeci koji nosi ime utemeljiteljice Družbe, Marije Krucifikse Kozulić", rekla je postulatorica Mlakić.

Sestre će u subotu 6. srpnja proslaviti 120. obljetnicu utemeljenja. Misu zahvalnicu u crkvi Blažene Djevice Marije Karmelske na Donjoj Drenovi u 10.30 sati predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Senjsko-modruški biskup Antun Maurović 6. srpnja 1899. godine odobrio i potvrdio Pravilo i Konstitucije Družbe koje je napisala utemeljiteljica Družbe, službenica Božja Majka Marija Krucifiksa Kozulić, pod vodstvom kapucina fra Arkanđela iz Camerina. Time je crkveno-pravno utemeljena Družba sestara Presvetog Srca Isusova u Rijeci. U tijeku je završetak dijacezanskog dijela procesa za proglašenje blaženom Riječke Majke. Postulatorica kauze izrazila je nadu da će taj dio uskoro biti završen i dokumentacija biti poslana u Rim.