Pastoralne promjene u župi Kraljevica

2020-06-07

Dragi župljani i prijatelji naše župe i svetišta sv.Nikole biskupa u Kraljevici!

Nakon vremena dužeg promišljanja, odlučio sam se dati odreknuće od službe župnika u Kraljevici Ocu Nadbiskupu, te ga zamoliti da mi dopusti ulazak u Novicijat Družbe Isusove. Istovremeno, zamolio sam Oca Provincijala Družbe Isusove u Hrvatskoj, da me primi u Novicijat. Nakon pozitivnih odgovora, mogu vam priopćiti radosnu vijest, da sam primljen u Novicijat Družbe Isusove u Hrvatskoj, koje odobrava Otac Nadbiskup.

Ovu odluku sam promišljao duže vrijeme, zajedno sa svojim duhovnicima, te kroz kraće Ignacijeve duhovne vježbe, donio odluku da slijedim Kristov poziv na predanije služenje Njegovoj volji, te da kroz Njegovu Družbu budem - iako nesavršeno - Njegovo oruđe. Redovnički poziv traži potpuno predanje ljudske volje u Gospodinove ruke, a Družba Isusova traži raspoloživost za kršćansko poslanje bilo gdje u svijetu i u bilo kojoj službi. Za mene osobno, taj kršćanski poziv unutar Družbe Isusove je prava avantura puna neizvjesnosti, u kojoj - kao što se surfer na valovima prepušta vjetru i moru - ja prepuštam Kristovu vodstvu i ljubavi. Siguran sam samo u dvije stvari, a to je da mi neće biti lako na tome putu, kao što sam siguran da mi ništa neće nedostajati na tom putu sa Gospodinom.

U ovu Župu dragi župljani i prijatelji, došao sam pun entuzijazma, da zajednički gradimo Kraljevstvo Božje u našem mjestu i Gradu. Svakako da je u tom poslanju bilo i lijepih trenutaka, kao i onih malo manje lijepih. Međutim, odlazim radostan iz dva razloga. Prvi je spoznaja da u ovom Gradu i Župi ima dovoljno jakih i sposobnih za svjedočenje Božje Riječi, a drugi razlog jesu nova prijateljstva koja sam sklopio s vama dragi župljani i prijatelji, unatoč ovako kratkom, ali sadržajnom periodu od dvije godine.

Moj službeni oproštaj biti će u kolovozu, a do tada će biti poznato i ime novog župnika, koji će preuzeti pastirsku službu u Župi i Svetištu.

U Kristu zauvijek vaš prijatelj, vlč.Matija Žugaj.