ODLUKE O SLAVLJU SVETIH MISA SA NARODOM

2020-04-30

SVETE MISE SA NARODOM


Odlukom nacionalnog Stožera za civilnu zaštitu te odredbom Hrvatske biskupske konferencije, ublažavaju se restriktivne za mise s narodom donesene 19.ožujka 2020.godine. S obzirom da su odluke Stožera i HBK-a načelne (davaju preporuku, a ne odredbu), odluku o održavanju svetih misa donosi svaki (nad)biskup pojedinačno za svoju (nad)biskupiju. Zbog brojnih zahtjeva Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, HBK-a je donijela mnogobrojne odredbe kojih se svi zajedno moramo pridržavati, a kojima je nemoguće udovoljiti u ovako kratkom roku do nadolazeće nedjelje.

Stoga se u našoj župi u nedjelju NEĆE održati misa s narodom, jer nemamo potrebnih sredstava koje se traže od župa. Osim dezinficijskih sredstava, potrebno je kod svakog misnog slavlja imati osobu koja će na ulazu pružati dezinficijens, nakon svake svete mise dezinficirati klupe, vrata, te ostale površine koje se dodiruju, potrebno je prozračivati crkve pola sata prije i nakon misnih slavlja, te urediti prostor za ostale dodatne mjere koje propisuje HZJZ. (Preporuke HZJZ-a za crkvene obrede)
Broj mjesta u crkvi ograničen je na razmak od 2 metra, OSIM za članove obitelji koje žive skupa. Potrebno je na prikladan način odrediti ta mjesta, te razmotriti slavljenje svetih misa na otvorenom (gdje, tko će preuzeti organizaciju sjedećih mjesta na otvorenom, pripremu oltara i liturgijskih predmeta na otvorenom, postaviti i dobaviti razglas za mise na otvorenom...). Postoje i ostali zahtjevi HZJZ-o i HBK-a, a o kojima ćemo vas dodatno obavijestiti. Zbog ovakve AD HOC odluke HZJZ i HBK, malo koja župa ima ljude i resurse za ovako velike i značajne promjene, zbog kojih ćemo trebati pomoć svih župljana. Naravno, ukoliko netko ima neki konkretni prijedlog, slobodno se može obratiti osobno župniku. Podsjećamo:

VAŽNO!!!

-U subotu 02.05. i nedjelju 03.05. NEĆE biti svete mise s narodom!

-Kateheza i ostali online programi nastavljaju se po dosadašnjem rasporedu.

-O rasporedu svetih misa za naredni tjedan, kao i za mjesec svibanj biti ćete dodatno obaviješteni, kada Riječka nadbiskupa izda odredbe za misna slavlja na području naše nadbiskupije.