Hodočasnici iz Murtera - FOTO

2020-01-19

U najstarije svetište sv. Nikole biskupa u Hrvatskoj - koje ove godine obilježava 225-tu obljetnicu papinske bule kojom se župna crkva obitelji Zrinski proglašava svetištem - pristigli su nam prvi ovogodišnji hodočasnici sa otoka Murtera.
Pristiglo je 60-ak hodočasnika iz župe sv. Mihovila iz Murtera sa otoka Murtera. Među njima su bili članovi bratovštine sv. Nikole, pučki pivači i župljani. Sveta misa započela je svečanim ulazom i unosom barjaka bratovštine u svetište u 10h. Svetu misu predvodio je župnik i upravitelj svetišta vlč. Matija Žugaj. Pučki pivači zapjevali su na početku svete mise himan sv. Nikoli, te "pištulu" - pjevanu poslanicu, a poslije pričesti Te Deum kao zahvalu Bogu na ovom hodočašću, a sveta misa završila je njihovom pjesmom Gospi od Gradine.
Na kraju misnog slavlja, hodočasnici su pokonili sliku kornatskog otočja župi, te svoje domaće proizvode i pjesme župniku. Župnik je hodočasnicima i članovima bratovštine zauzvrat poklonio staklenu repliku kipa sv. nikole biskupa iz Kraljevice.